keskiviikko 22. elokuuta 2012

Lukiolaisen internetlukemisen strategioista opiskelijoiden internetlukemisen strategioihin


Opiskelijat tarvitsevat ohjausta oppiakseen toimivia tiedonhakuprosesseja.

Tarvitaan harjoittelua, jotta opiskelijat omaksuisivat rakentavalla tavalla reagoivan lukemisen tavan (constructively responsive reading). Tälla tarkoitetaan aktiivista prosessia, jossa lukija soveltaa tehtävän tavoitteisiin sopivia lukemisen strategioita metakognitiivisesti taitavalla tavalla. (Pressley & Gaskins 2006.) Rakentavalla tavalla reagoiva lukija on motivoitunut ja hänellä on hyvät pohjatiedot luettavasta. Lukija yhdistää tekstisisältöjä aikasempiin tietoihin ja luo niistä uusia kokonaisuuksia (Kintsch 1998). (Kiili, Laurinen, Marttunen.)

Kiilin ym. tutkimuksen tavoitteena on tarkastella tiedonhaun, tekstin prosessoinnin, informaation arvioinnin ja metakognition välisiä suhteita silloin, kun lukiolaisten käyttävät internetiä kirjoitelmansa tiedonlähteenä, ja selvittää, miten nämä prosessit heijastuvat opiskelijoiden kirjoitelmien laatuun.

Opettaja voinee pitää hyvänä ohjenuorana omia opiskelijoita Kiilinkin käyttämiä tiedonhakutoimintojen jakomenetelmää:


1) hakukyselyn muotoilu
2) URL-osoitteen käyttö
3) hakutulosten selailu
4) linkin valinta hakutuloksista
5) linkkilistan hyödyntäminen
6) hakukoneen vaihtaminen
7) hakukielen vaihtaminen

(Kiili, Laurinen, Marttunen)

Tutkimuksessa opiskelijat tekivät ensin  muistiinpanoja ja kirjoittivat kirjoitelman annetusta aiheesta. Tutkija keräsi tutkimusaineistoa mm. ääneenajattelumenetelmä avulla (Ericsson & Simon 1993).
Muistiinpanojen kirjoittaminen tukee oppimistapahtumaa paremmin kuin mekaaninen tekstin kopioiminen (copy-paste).

Protokolla-analyysissa eli ääneenajattelumenetelmässä tutkittava puhuu ääneen ajatuksensa samanaikaisesti tehtäväratkaisun kanssa, tehtävän alusta sen loppuun. (Protokolla-analyysi - ääneenajattelumenetelmä.) Ääneenajattelumenetelmä tukee yhteisöllistä työskentelyä. Ajattelemalla ääneen opiskelija jäsentelee ajatuksiaan ja kertoo työparilleen ajatteluprosessin etenemisestä. Arvelen, että ääneenajattelumenetelmä voi aluksi tuntua vieraalta opiskelijoissa, jotka ovat tottuneet opettajan perinteisiin hiljentämistoimiin.

Tekstin prosessointistrategioihin kuuluu informaation poimiminen tekstistä ja elaboratiiviset tekstin prosessointistrategiat. Elaborointi tarkoittaa uuden tiedon liittämistä aikaisemmin opittuun. Puhutaan myös tiedon soveltamisesta.

Informaation arviointistrategioita ovat relevanssin arviointi, ts. relevantin informaation erottaminen epärelevantista informaatiosta (esim. aiheenmukaisuuden arviointi ja sen arviointi, sisältääkö sivusto itselle uutta tietoa) ja luotettavuuden arviointi, ts. luotettavan informaation erottaminen epäluotettavasta informaatiosta (esim. julkaisijan luotettavuuden, informaation ajantasaisuuden ja tekstin tyylin arviointi).

Metakognitiiviset strategioihin kuuluvat mikrotason metakognitiiviset strategiat, joita ovat oman välittömän toiminnan tarkkailu, ohjaaminen tai orientaation ylläpito, esim. missä olen nyt, kävinkö jo tällä sivulla, menen seuraavalle sivulle sekä makrotason metakognitiiviset strategiat, joita ovat toimintaa suuntaavia strategioita esim. sunnittelu ja oman toiminnan tai tuotoksen arviointi

Opettaja saanee suuntaviivoja tutkijan käyttämästä kirjoitelmien analyysista. Tutkimuksessa jaettiin jokainen lause ideayksiköihin, jotka luokiteltiin joko selittäviin ta kuvaileviin. Analyysin tavoitteena oli selvittää kirjoitelmien sisällöllinen laajuus, kausaalisen ajattelun laajuus ja kausaalisen ajattelun syvyys. (Kiili, Laurinen, Marttunen.)




Lisää Carita Kiilin väitöksestä blogissani. 

Lisäys 8.10.2012:

Lisää Carita Kiilin väitöksestä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.